top of page
IMG20230126173536_01.jpg

טעמי צ'כיה האמיתיים: קולאצ' וחלבצ'יק - המאפים המסורתיים שחייבים להכיר

  • תמונת הסופר/ת: Sagi Dvir
    Sagi Dvir
  • 2 במרץ
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 10 באפר׳

כשמטיילים באזורי צ'כיה, מעבר לנופים המרהיבים, לטירות ולכנסיות, מסתתר אוצר תרבותי נוסף שאסור לפספס - המטבח הצ'כי המסורתי. במאמר זה נצלול אל עולם המאפים הצ'כיים המסורתיים והאותנטיים, ונתמקד בשניים מהבולטים והאהובים ביותר: קולאצ' (Koláč) וחלבצ'יק (Chlebíček).


קולאצ' (Koláč) - המאפה המתוק של צ'כיה


הקולאצ' הוא אולי המאפה הצ'כי המזוהה ביותר עם המטבח המסורתי של המדינה. שמו נגזר מהמילה הצ'כית "kolo" שפירושה "גלגל" או "עיגול", על שם צורתו העגולה המסורתית.


היסטוריה ומורשת


הקולאצ' מלווה את התרבות הצ'כית כבר מאות שנים. במקור, הוא היה מאפה חגיגי שהוכן לאירועים מיוחדים, במיוחד לחתונות. לפי המסורת, לפני החתונה היו מכינים מאות קולאצ'ים קטנים שחולקו כמתנות לאורחים. הכלה והחתן היו מציעים קולאצ'ים לאורחים שהגיעו לברך אותם, וכגמול, האורחים היו משאירים מטבע על המגש.


עם הזמן, הקולאצ' הפך למאפה יומיומי יותר, אך עדיין שומר על מעמדו המיוחד במטבח הצ'כי.


סוגי קולאצ' מסורתיים


כיום קיימים מספר סגנונות אזוריים של קולאצ':


1. *קולאצ' בוהמי* - בדרך כלל עגול, בגודל בינוני, עם מילוי במרכז ו"פודינג" (מעין שקעים קטנים) ממולאים בתערובות שונות.


2. *קולאצ' מורבי* - לרוב גדול יותר, עם מילויים מרובים מסודרים בדפוס מעניין על פני כל המאפה.


3. *קולאצ' סילזיאני* - קטן יותר וגבוה יותר, לעתים קרובות עם מילוי אחד במרכז וסטרויסל (פירורים) מעל.


המילויים המסורתיים


הקולאצ' המסורתי מגיע עם מגוון מילויים:


* *גבינת קוטג' צ'כי Tvaroh * - מילוי הגבינה המסורתי והפופולרי ביותר

* *פרג (Mák)* - זרעי פרג טחונים וממותקים

* *פובידלה (Povidla)* - מעין ריבת שזיפים מרוכזת

* *אגוזים טחונים (Ořechy)* - בדרך כלל אגוזי מלך

* *פירות עונתיים* - בעיקר תפוחים, דובדבנים ואוכמניות


הקולאצ' האותנטי משלב לעתים קרובות מספר מילויים שונים על אותו מאפה, ומעליהם שכבת "פוספה" (Posypka) - פירורי בצק ממותקים.


היכן לטעום קולאצ' אמיתי?


בביקורכם בצ'כיה, המקומות הטובים ביותר לטעום קולאצ' אותנטי הם:


* מאפיות משפחתיות קטנות בערים כמו פראג וברנו

* שווקים מסורתיים, במיוחד בחגים

* כפרים קטנים במורביה, שם השיטות המסורתיות עדיין בשימוש

* פסטיבלי אוכל מקומיים


חלבצ'יק (Chlebíček) - הכריך הפתוח שכבש את צ'כיה


בעוד הקולאצ' מייצג את הצד המתוק של המטבח הצ'כי, החלבצ'יק מייצג את הצד המלוח והוא תופעה תרבותית בפני עצמה.


מהו חלבצ'יק?


החלבצ'יק (שפירושו "לחמניה קטנה") הוא למעשה כריך פתוח - פרוסת לחם לבן, בדרך כלל באורך של כ-10 ס"מ, עם מגוון תוספות מסודרות בצורה אסתטית מעל. זהו מאכל שנמצא בכל מקום בצ'כיה - בקונדיטוריות, במעדניות, בחנויות נוחות ואפילו בפאבים.


היסטוריה קצרה


החלבצ'יק נולד בתחילת המאה ה-20 בפראג. מייחסים את המצאתו לשף צ'כי בשם יאן פוקורני, שהציג אותו לראשונה בחנות המעדנים שלו בשנת 1916. המטרה המקורית הייתה ליצור חטיף מהיר וסביר שיכול להיאכל בקלות בעמידה. עם הזמן, החלבצ'יק הפך לאלמנט מרכזי בתרבות האירוח הצ'כית.


הגרסאות הפופולריות ביותר


ישנם מספר סוגים מסורתיים של חלבצ'יק:


1. *חלבצ'יק עם סלט ביצים (Vajíčkový)* - מרוח בסלט ביצים ומעוטר בפרוסת ביצה קשה, נקניק, ירקות ומיונז

2. *חלבצ'יק עם נקניק פראגי (Pražská šunka)* - עם פרוסות של נקניק צ'כי איכותי, חמאה, ירקות וביצה קשה

3. *חלבצ'יק עם סלט נקניק (Vlašský salát)* - מרוח בסלט דומה לסלט אוליבייה הרוסי, עם ירקות, נקניק וטונה לפעמים

4. *חלבצ'יק רוקפור (Roquefort)* - עם גבינת רוקפור, אגוזים ושמנת

5. *חלבצ'יק עם דג מעושן (Lososový)* - עם סלמון מעושן, שמנת, קפרים ולימון


המרכיב המשותף לכולם הוא המרקם העשיר והנראות המרשימה - החלבצ'יק תמיד מוגש בצורה אסתטית, עם עיטורים צבעוניים ומסודרים היטב.


מקומות מומלצים לטעימת חלבצ'יק

* מעדניות מקומיות בכל עיר וכפר בצ'כיה


החוויה הקולינרית בטיולים שלנו


כחלק מהטיולים המאורגנים שלנו בצ'כיה ובמרכז אירופה, אנו מקדישים תשומת לב מיוחדת לחוויה הקולינרית. המשתתפים בטיולינו:


* יטעמו קולאצ'ים מסורתיים ממאפיות משפחתיות ותיקות

* ילמדו על תהליך ההכנה המסורתי של מאפים צ'כיים

* יתנסו במגוון סגנונות אזוריים של קולאצ' וחלבצ'יק

* יבקרו בשווקים מקומיים ומעדניות אותנטיות

* יקבלו טיפים והמלצות למקומות נוספים לגילוי עצמאי


מתכונים בסיסיים


מתכון בסיסי לקולאצ' צ'כי מסורתי:


*מרכיבים לבצק:*

* 500 גר' קמח לבן

* 250 מ"ל חלב פושר

* 80 גר' חמאה מומסת

* 80 גר' סוכר

* 25 גר' שמרים טריים (או 7 גר' שמרים יבשים)

* 2 חלמונים

* קליפת לימון מגוררת

* מלח


*לקישוט ומילוי:*

* מילוי לבחירה (גבינת טברוה, פרג, פובידלה או אגוזים)

* פוספקה (פירורי בצק עם סוכר)

* חמאה מומסת למריחה


*אופן ההכנה במספר שלבים:*

1. הכנת הבצק השמרים

2. התפחה

3. יצירת העיגולים וההטבעות למילוי

4. הנחת המילויים

5. התפחה שנייה

6. אפייה


מתכון בסיסי לחלבצ'יק:


*מרכיבים:*

* לחמניות בגט לבנות וארוכות

* חמאה למריחה

* מילויים לבחירה (סלט ביצים, נקניקים, גבינות, דגים מעושנים)

* ירקות לקישוט

* ביצים קשות פרוסות

* מיונז


*אופן ההכנה:*

1. פריסת הבגט לפרוסות אלכסוניות

2. מריחת החמאה

3. הוספת המילויים בשכבות

4. קישוט בירקות וביצים

5. הגשה מיידית או קירור לזמן קצר


לסיכום


הקולאצ' והחלבצ'יק אינם רק מאכלים - הם חלק בלתי נפרד מהתרבות הצ'כית ומספרים סיפור על מסורת, היסטוריה ואהבה לאוכל טוב. בטיול הבא שלכם לצ'כיה ולמרכז אירופה, אל תסתפקו בתמונות של מגדלים וטירות, אלא צאו למסע קולינרי שישלים את החוויה התרבותית המלאה של האזור.


הצטרפו לטיולים שלנו כדי לחוות את הטעמים האותנטיים של צ'כיה, יחד עם היסטוריה, אמנות ונופים עוצרי נשימה!


"לטעום את ההיסטוריה ביעדי הטיול שלנו"

Comments


bottom of page