top of page
IMG20230126173536_01.jpg

הרובע היהודי בפראג: מסע בין עבר להווה

  • תמונת הסופר/ת: Sagi Dvir
    Sagi Dvir
  • 5 באפר׳
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 10 באפר׳

הרובע היהודי של פראג, הידוע גם בשם "יוזפוב" (Josefov), הוא אחד האתרים ההיסטוריים המרתקים והחשובים ביותר באירופה עבור המורשת היהודית. בטיול המאורגן שלנו בצ'כיה, אנו גאים להציג בפניכם את אחד המקומות המרגשים והעשירים בהיסטוריה, מקום שמספר את סיפורה של אחת הקהילות היהודיות העתיקות והמשפיעות ביותר באירופה.


היסטוריה ומקורות

הנוכחות היהודית בפראג מתועדת כבר מהמאה ה-10, כאשר סוחרים יהודים הגיעו לעיר והתיישבו בה. במהלך המאה ה-13, היהודים רוכזו באזור מוגדר שהפך לגטו היהודי. למרות תנאי החיים הקשים והרדיפות התקופתיות, הקהילה היהודית בפראג שגשגה ופרחה, במיוחד בתקופת שלטונו של הקיסר רודולף השני במאה ה-16, שהעניק ליהודים זכויות ואפשר להם לפתח את חייהם הכלכליים והתרבותיים.

בשנת 1850 קיבל הרובע היהודי את השם "יוזפוב" על שם הקיסר יוזף השני, שהעניק ליהודים זכויות אזרחיות רבות. בסוף המאה ה-19, חלק גדול מהרובע עבר תהליך של חידוש עירוני, שבמהלכו נהרסו בניינים רבים והוחלפו בסגנון האר-נובו האופייני לתקופה. למרות זאת, מבני המפתח של הקהילה היהודית נשמרו, והם עומדים עד היום כעדות שותקת לעברה המפואר של הקהילה.

במהלך מלחמת העולם השנייה, הנאצים תכננו להפוך את הרובע היהודי למוזיאון של "גזע נכחד", ולכן אספו לשם חפצים יהודיים רבים מרחבי אירופה. באופן פרדוקסלי, זה מה שהציל רבים מאוצרות התרבות היהודית שהיו אחרת אובדים לעד.


בתי הכנסת ברובע היהודי


בית הכנסת הישן-חדש (אלטנוישול)



בית הכנסת הישן-חדש הוא אחד מבתי הכנסת העתיקים ביותר באירופה שעדיין פעילים, והוא נבנה במאה ה-13. שמו מגיע מהעובדה שכאשר נבנה, היה "חדש" לעומת בית כנסת ישן יותר שעמד לידו. עם השנים, כשנבנו בתי כנסת נוספים, הוא כבר היה "ישן", ומכאן שמו הכפול.

בית הכנסת בנוי בסגנון גותי, עם קשתות מחודדות ותקרת צלעות אופיינית. על פי האגדה, בעליית הגג של בית הכנסת נמצא הגולם של פראג, יציר כפיו של המהר"ל, שיצר אותו להגנה על יהודי העיר.


בית הכנסת פנקס



בית הכנסת פינקלס נקרא על שם משפחת פינקל, שמימנה את בנייתו בסוף המאה ה-16. הוא ידוע בקירותיו, שעליהם רשומים שמותיהם של כ-80,000 יהודים צ'כים שנספו בשואה, כחלק ממפעל ההנצחה שהוקם לאחר מלחמת העולם השנייה.


בית הכנסת הספרדי (בית הכנסת על שם שמואל)



בית הכנסת הספרדי נבנה במאה ה-19 בסגנון מורי, ושימש את הקהילה הספרדית-פורטוגלית בעיר. כיום הוא משמש כחלק ממוזיאון היהודי ומציג תערוכות על ההיסטוריה של יהודי פראג.


בית הכנסת מייזל



בית הכנסת מייזל נבנה בשנת 1592 על ידי ראש הקהילה היהודית ואיש העסקים מרדכי מייזל, שהיה גם יועצו הכלכלי של הקיסר רודולף השני. בית הכנסת המפואר שימש כסמל למעמדה ולעושרה של הקהילה היהודית בפראג.


המהר"ל מפראג והגולם

אחת הדמויות המפורסמות ביותר בהיסטוריה היהודית של פראג היא רבי יהודה ליווא בן בצלאל, הידוע בכינויו המהר"ל מפראג. המהר"ל היה רב, פילוסוף והוגה דעות מהמאה ה-16, שהותיר חותם עמוק על המחשבה היהודית.

האגדה המפורסמת ביותר הקשורה למהר"ל היא סיפור הגולם. על פי האגדה, המהר"ל יצר יצור מחימר, הגולם, והפיח בו חיים באמצעות שימוש בשמות קדושים. מטרת הגולם הייתה להגן על יהודי פראג מפני עלילות דם ורדיפות. האגדה מספרת שהגולם פעל בלילות, סייר ברחובות והגן על היהודים. בסופו של דבר, כשהגולם החל לצאת משליטה, המהר"ל הוציא ממנו את הכוח המחיה והניח אותו בעליית הגג של בית הכנסת הישן-חדש, שם לפי האגדה הוא נמצא עד היום.

קברו של המהר"ל נמצא בית הקברות היהודי העתיק, שנמצא ליד בית הכנסת הישן-חדש, והוא אחד האתרים המתויירים ביותר ברובע.


בית הקברות היהודי העתיק

בית הקברות היהודי העתיק בפראג הוא אחד מבתי הקברות היהודיים השמורים ביותר והמרשימים ביותר בעולם. הוא פעל מהמאה ה-15 ועד המאה ה-18, וקבורים בו כ-100,000 אנשים בשטח קטן יחסית. בשל מגבלות שטח וההלכה היהודית האוסרת על פינוי קברים, היה צורך לקבור אנשים בשכבות זו על גבי זו, עד שבמקומות מסוימים ישנן עד 12 שכבות של קבורה.

המצבות העתיקות, המתנשאות בצפיפות ובזוויות שונות, יוצרות נוף מיוחד במינו, רווי היסטוריה וסיפורים. בבית הקברות קבורים אישים חשובים רבים מההיסטוריה היהודית, כמו המהר"ל, דוד אופנהיים, והמשורר והמיסטיקן אביגדור קרא.


המוזיאון היהודי

המוזיאון היהודי בפראג כולל את כל בתי הכנסת שהוזכרו (מלבד בית הכנסת הישן-חדש, שבבעלות הקהילה היהודית), את בית הקברות העתיק, ואת אולם הטקסים. המוזיאון מציג אוסף עשיר של חפצי יודאיקה, מסמכים היסטוריים, ספרי תורה עתיקים, וחפצי אמנות ויומיום שמספרים את סיפורה של הקהילה היהודית בפראג לאורך הדורות.


הרובע היהודי כיום

כיום, הרובע היהודי של פראג הוא אחד האזורים המתויירים ביותר בעיר, והוא מציע שילוב מרתק של היסטוריה, תרבות, אדריכלות ואווירה ייחודית. הרחובות המרוצפים באבן, הבניינים ההיסטוריים והאווירה השלווה מאפשרים למבקרים להרגיש כאילו צעדו אחורה בזמן.

מלבד האתרים ההיסטוריים, הרובע מציע גם חנויות, גלריות, בתי קפה ומסעדות, שמשלבים את העבר עם ההווה. חנויות רבות מציעות חפצי יודאיקה ומזכרות המשקפות את המורשת היהודית העשירה של המקום.


הרובע היהודי בטיול המאורגן שלנו

בטיול המאורגן שלנו בצ'כיה, אנו מקדישים יום שלם לסיור מקיף ברובע היהודי של פראג. הסיור כולל ביקור בכל בתי הכנסת המרכזיים, בבית הקברות העתיק ובמוזיאון היהודי, בליווי מדריכים מקצועיים שיספרו לכם את הסיפורים המרתקים מאחורי כל אתר.

המסלול שלנו מתחיל בבית הכנסת פנקס, ממשיך דרך בית הקברות העתיק, וכולל ביקור בכל בתי הכנסת האחרים ברובע. במהלך הסיור, תשמעו על המהר"ל ועל הגולם, על החיים היהודיים בפראג לאורך הדורות, על התרבות והמסורת העשירה של הקהילה, ועל גורלה בתקופת השואה.

אנו מציעים גם זמן חופשי לשוטט ברחובות הקסומים של הרובע, לבקר בחנויות המקומיות, ולהתרשם מהאווירה הייחודית של המקום.


סיכום

הביקור ברובע היהודי של פראג הוא חוויה בלתי נשכחת ומרגשת, שמשלבת היסטוריה, תרבות, אמנות ורוחניות. זהו מסע בזמן אל אחת הקהילות היהודיות המשפיעות והחשובות באירופה, שהותירה אחריה מורשת עשירה ומרשימה.

בטיול המאורגן שלנו בצ'כיה, אנו גאים להציג בפניכם את האוצרות ההיסטוריים והתרבותיים של הרובע היהודי בפראג, ולהעניק לכם חוויה מעשירה ומלמדת שתישאר אתכם לשנים רבות.

הצטרפו אלינו למסע מרתק בעקבות ההיסטוריה היהודית בלב אירופה, וגלו את הסיפורים המרתקים והאתרים המרשימים של הרובע היהודי בפראג.

Comments


bottom of page