פרנץ קפקא: הסופר הפראגי והמורשת החזותית שלו בעיר מולדתו
- Sagi Dvir
- 18 באפר׳
- זמן קריאה 4 דקות

פרנץ קפקא, אחד הסופרים המשפיעים ביותר במאה ה-20, הותיר אחריו מורשת ספרותית אדירה שמהדהדת עד ימינו. למרות שנפטר בגיל צעיר יחסית, יצירותיו הפכו לנכס צאן ברזל בספרות העולמית ובתרבות המערבית. בפראג, עיר הולדתו, מנציחים את זכרו באמצעות מספר פסלים ואנדרטאות מרתקות, המשקפות את הקשר העמוק בין הסופר לעיר ואת השפעתו המתמשכת על התרבות. בטיול המאורגן שלנו לצ'כיה, אנו מקדישים זמן איכות לביקור בפסלים המרתקים הללו ומספרים את סיפורו יוצא הדופן של הסופר היהודי שהשפיע כה רבות על התרבות העולמית.
הסיפור המרתק של "הגלגול" - יצירת המופת של קפקא
מבין יצירותיו הרבות של קפקא, אחת המזוהות ביותר עם שמו היא הנובלה "הגלגול" (Die Verwandlung) שפורסמה בשנת 1915. הסיפור פותח במשפט בלתי נשכח: "בוקר אחד, כשהתעורר גרגור סמסא משנת חלומות טרופה, מצא את עצמו במיטתו מגולגל לשרץ ענקי." במהלך הטיול המאורגן שלנו בפראג, אנו מספרים את הסיפור המרתק הזה ומשלבים בין האתרים בהם חי ופעל קפקא לבין יצירותיו הספרותיות.
גרגור סמסא, סוכן מכירות נודד, מתעורר יום אחד ומגלה שהפך לחרק ענק. הטרנספורמציה הפיזית הדרמטית הזו מהווה רק את נקודת הפתיחה למסע פסיכולוגי עמוק הבוחן את יחסי המשפחה, את הניכור בחברה המודרנית, ואת זהותו של האדם בעולם תעשייתי וביורוקרטי.
מה שמרתק במיוחד ב"גלגול" הוא האופן שבו קפקא מתייחס למצב הבלתי אפשרי הזה: לא כאל אירוע פנטסטי ובלתי יאומן, אלא כאל מציאות שיש להתמודד איתה. גרגור עצמו אינו מוטרד כל כך מהשינוי הגופני שעבר, אלא מהעובדה שיאחר לעבודה. משפחתו מתמודדת עם המצב באופן מעשי ופרוזאי, ולא פנטסטי.
יצירה זו, יותר מכל, ממחישה את מה שמכונה כיום "קפקאי" - מצב אבסורדי, מנוכר ומאיים, שבו האדם מתמודד עם כוחות חזקים ממנו, בלתי מובנים ובלתי נשלטים. הנובלה משקפת את תחושותיו האישיות של קפקא עצמו: תחושת זרות, בדידות ואי-שייכות, הן במשפחתו והן בחברה בכלל.
קפקא, שהיה יהודי דובר גרמנית בפראג הצ'כית, חי בצל שלוש זהויות שונות וחווה תחושת ניכור מתמדת. "הגלגול" מבטא באופן מטאפורי את תחושת הזרות הזו ואת המאבק להשתייכות ולמשמעות בעולם הנשלט על-ידי בירוקרטיה וקפיטליזם חסר פנים.
מי היה פרנץ קפקא?
פרנץ קפקא נולד ב-3 ביולי 1883 במשפחה יהודית בפראג, שהייתה אז חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית. הוא גדל בבית בורגני, כשאביו, הרמן קפקא, היה סוחר בעל חנות לכלי בית. יחסיו המורכבים עם אביו הסמכותני השפיעו רבות על כתיבתו, כפי שבא לידי ביטוי במכתב המפורסם שכתב לאביו (אך מעולם לא שלח) ובסיפורים כמו "גזר הדין". במסגרת הטיול המאורגן שלנו לצ'כיה, אנו שמים דגש מיוחד על זהותו היהודית של קפקא ועל האופן שבו השפיעה על יצירתו ותפיסת עולמו.
קפקא למד משפטים באוניברסיטת קארל בפראג וניהל קריירה מקצועית כפקיד בחברת ביטוח, בעוד כתיבתו נותרה עיסוק צדדי. למרות זאת, הוא פרסם מספר יצירות בחייו, בהן "גזר הדין", "הגלגול" ו"מושבת העונשין". רוב יצירותיו, כולל הרומנים "המשפט", "הטירה" ו"אמריקה" (או "הנעדר"), פורסמו רק לאחר מותו, בניגוד להוראותיו המפורשות לידידו ומוציא לאור מקס ברוד להשמיד את כתביו.
קפקא מעולם לא התחתן, אם כי היו לו מספר מערכות יחסים משמעותיות, במיוחד עם פליצה באואר ומילנה יסנסקה. מכתביו אליהן נחשבים ליצירות ספרותיות בפני עצמן. בשנותיו האחרונות היה בזוגיות עם דורה דיאמנט.
בשנת 1917 אובחן קפקא כחולה בשחפת, מחלה שהובילה למותו ב-3 ביוני 1924, בסנטוריום בקירלינג ליד וינה, כשהוא בן 40 בלבד. הוא נקבר בבית הקברות היהודי החדש בפראג.
הפסלים המנציחים את קפקא בפראג
פסל קפקא של יארוסלב רונה

אחד הפסלים המפורסמים ביותר של קפקא בפראג הוא זה שנוצר על ידי האמן יארוסלב רונה ב-2003. הפסל ממוקם ברובע יוזפוב, ליד בית הכנסת הספרדי, ומבוסס על תיאור מסיפורו של קפקא "תיאור של מאבק". בטיול המאורגן שלנו, זוהי אחת התחנות המרכזיות במסלול, שבה המדריכים שלנו מרחיבים על יצירתו של הסופר היהודי הדגול.
הפסל מציג דמות קטנה של אדם רוכב על כתפיו של אדם גדול יותר חסר פנים. הדמות הקטנה מייצגת את קפקא עצמו, והקומפוזיציה הסוריאליסטית משקפת היטב את האלמנטים האבסורדיים והמטרידים ביצירותיו. הפסל הפך לאחת האטרקציות התיירותיות הפופולריות בפראג ונקודת עצירה מרתקת במסלול הטיול שלנו.
ראש מסתובב של פרנץ קפקא

פסל מרשים נוסף הוא "ראש מסתובב של פרנץ קפקא" (Rotating Head) מאת האמן דייוויד צ'רני, שהוצב ב-2014 מחוץ לקניון קוואדריו בפראג. זהו פסל ענק בגובה 11 מטרים, עשוי מ-42 שכבות של פלדת אל-חלד שמסתובבות באופן עצמאי זו מזו, ויוצרות אפקט דינמי ומתמיד של התפרקות והתכנסות של פני קפקא.
הפסל מייצג את אישיותו המורכבת של קפקא ואת הפיצול הפנימי שחווה בין זהויותיו השונות: היהודי, הגרמני והצ'כי. הוא גם מרמז על המטמורפוזה, נושא מרכזי ביצירתו של קפקא, והתחושה המתמדת של חוסר יציבות וזרות.
מוזיאון פרנץ קפקא
מלבד הפסלים, פראג מציעה גם את מוזיאון פרנץ קפקא, הממוקם בסמוך לגשר קארל המפורסם. המוזיאון מציג תערוכה קבועה המוקדשת לחייו וליצירתו של קפקא, ומנסה להעביר את האווירה הקפקאית המיוחדת באמצעות מיצגים אורקוליים, כתבי יד מקוריים, תצלומים, מכתבים, יומנים ועוד.
בכניסה למוזיאון ניצבת אנדרטה נוספת המוקדשת לקפקא - פסל ברונזה המציג שתי דמויות גבריות עומדות זו מול זו, המסמלות את היחסים המורכבים של קפקא עם דמויות הסמכות בחייו.
המורשת של קפקא בפראג ובעולם
מורשתו של קפקא חורגת מהספרות גרידא. המונח "קפקאי" הפך לשם תואר המתאר מצבים אבסורדיים, מנוכרים ומאיימים, בעיקר בהקשר של התמודדות עם בירוקרטיה חסרת פנים וחסרת היגיון. ספריו תורגמו לעשרות שפות והשפיעו על סופרים, פילוסופים ואמנים בכל רחבי העולם.
בפראג, דמותו של קפקא הפכה לחלק בלתי נפרד מהנוף התרבותי של העיר. מלבד הפסלים והמוזיאון המוזכרים לעיל, ניתן למצוא את זכרו בכל פינה: החל מהבית שבו נולד בכיכר העיר העתיקה, דרך בית הקפה לוברה שבו נהג לבקר, ועד לבית הקברות שבו הוא קבור.
סיכום
פרנץ קפקא, למרות חייו הקצרים והעובדה שרוב יצירותיו פורסמו רק לאחר מותו, הפך לאחד הסופרים המשפיעים ביותר של המאה ה-20. יצירותיו, המתארות אנשים רגילים הנתקלים בסיטואציות אבסורדיות ומאיימות, ממשיכות להדהד בתרבות העכשווית.
הפסלים המרשימים המוקדשים לו בפראג מנציחים לא רק את האיש עצמו, אלא גם את העולם המיוחד שיצר בכתביו - עולם מוזר, מאיים ואבסורדי, אך גם מרתק ובעל עומק פילוסופי עצום. הם מהווים עדות לקשר העמוק בין הסופר לעיר הולדתו, ולהשפעה המתמשכת שיש ליצירתו על התרבות העולמית.
במסגרת הטיול המאורגן שלנו לצ'כיה, אנו מבקרים במספר פסלים מרכזיים המנציחים את קפקא ומספרים את סיפור חייו המרתק של הסופר היהודי. המדריכים שלנו מעשירים את הביקור בפרטים מרתקים על חייו האישיים, יצירתו הספרותית והקשר שלו לפראג.
הביקור בפסלים אלה מציע הזדמנות ייחודית להכיר מקרוב את אחת הדמויות הספרותיות המשפיעות ביותר של המאה ה-20, ולהבין טוב יותר את המורכבות של זהותו היהודית ותרומתו לתרבות העולמית. זוהי חוויה מעשירה המשלבת אמנות, ספרות והיסטוריה במסגרת הטיול שלנו בעיר הקסומה פראג.
コメント